perjantai 26. kesäkuuta 2020

Taimiostoksilla

Tänään oli asiaa Kuopion suunnalle joten päiväreissun sisältöön kuului ehdottomasti käynti Heikkisen kukkatarhalla. 30-asteen helteessä oli varsin kuuma keli ihmetellä perennoja kasvihuoneessa mutta toivottua täydennystä takapihan metsänrajan penkkiin löysin. Muutaman kivikkokasvin ostin myös Rustasta.


Kookkaat tarhapunahatut (Ecninacea Moodz purple) löysin muun muassa sekä korvaaja kuolleelle kevään hankinnalle marjasinikuusama Onnille
Aina on tilaa vähän uudennäköiselle mehitähdelle ja maksaruoholle. Nämä jäivät vielä istuttamatta ajanpuutteessa. Paikka vaatii vähän tarkempaa mietintää ja laittoa ensin.

Marjasinikuusama eli hunajamarja (Lonicera kamtschatica) Vostorg. Venäläinen uudempi lajike jonka pitäisi menestyä VI-vyöhykkeellä asti ja kasvaa 1,5-metriseksi. Luvataan paljon suuria hyvänmakuisia marjoja joita voi pakastaakin.

Vasemmalla kaverinsa Atut. Näiden pitäisi kasvaa aika samaan kokoon. Vielä olisi kasvussa vähän kirittävää.

 Sitten perennoihin. Ensin pyöritään taimiruukkujen kanssa ihmetellen ja suunnitellen.

Siirretään pari vanhaa kasvia uusille sijoille. Kolme päivänliljaa sai siirron (älkää kysykö mitä lajikkeita, selviää mitä missäkin on jos joskus kukkisivat). Jouluruusun taimi siirtyi myös vähän kauemmaksi kuunliljasta joka aina yllättää kasvullaan.

Ja sitten istutetaan taimet lopulta melko lailla eri kohtaan kuin suunnitelma oli :)

Itoh-pioni Cora Louise parka sai siirron kolmesti. Lopulta onnistuin osan taimipaakustakin jo hajottamaan siirtelyilläni. Toivottavasti ei liiaksi pahastunut kohtelustaan. Penkin perennat ovat kukinta-ajaltaan jakautuneet vähän toispuoleisesti. Vasemmalla enemmän aiemmin kukkivaa ja oikealla syysleimujen muodossa loppukesästä kukkivaa. Itoh pääsi astinkiven vierustaan oikealle. Huonosti erottuu itohin ja punahatun edessä tummalehtinen kurjenpolvi Dark Reiter joka etupihallakin kasvaa. Alehyllystä oli pakko napata mukaan viimeinen kappale. Vasemmalla punahatun edessä matalampi aikainen syysleimu Early Pink Dark Eye. Sen toinen kukkavarsi harmillisesti oli ostaessa jo lähes poikki ja katkesi lopullisesti varovaisesta käsittelystä huolimatta. Onneksi katkenneen varren tyvessä oli jo juurenpala joten istutin sen taimivauvalaan purkkiin juurtumaan muiden kaveriksi ja oletan loppukesästä pääsevän kunnon juurten kanssa maahan.

Tarhapunahatuilla oli aika kiva reipas pinkki sävy. Yritin löytää vähän matalampaa. N. 40-60cm korkeaa kasvia. Näiden kai pitäisi jäädä vähän matalammaksi. Ehkä kolmas punahattu tuohon vielä mahtuisi mutta olisi kiva löytää vielä joku toinen lajike. Ulkomaiset taimet kukkivat tänä vuonna selvästi väärään aikaan mutta kivahan noita kukkia on jo nytkin katsella.

Helle ei ole paras keli istutella taimia. Onneksi on sadetin joka auttaa kastelussa.

Maksaruohoille ajattelin perustaa uudelleen paikan tuon metsänreunan penkin muurikivien etupuolelle jossa kasvaa nyt epämääräistä heinää ja sammalleimun sekä hopeahärkin yhdistelmää. Vuosia sitten edusta näytti oikein nätiltä mutta ränsistynyt pahasti. Yhden keijunkukka Milanin vielä ostin jonka sijoitin etupihan penkkiin yhden varmasti jo kuolleen hollannin taimen tilalle.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti